Menu

Onze onderwijsvormen

20231110 090512

Combinatie van onderwijsconcepten

Juist omdat ieder kind anders is en anders leert, kiezen we op De Regenboog Woudhuis voor een combinatie van onderwijsconcepten. We werken themagericht, ontwikkelingsgericht en ervaringsgericht. Daarbij leggen we een nadruk op betekenisvol en bewegend leren. Juist door onderwijsconcepten te combineren kunnen we onze leerlingen echt het onderwijs bieden dat bij hen past.

Talentontwikkeling

We geloven in de talenten van alle kinderen. We werken met kunst- en cultuurspecialisten en met specialisten muziek, drama, toneel en sport. De talenten van alle kinderen worden in de komende jaren onder leiding van deze specialisten steeds meer zichtbaar. Ook de natuurlijke omgeving krijgt steeds meer aandacht. We hebben hierbij een samenwerking met verschillende educatieve partners.

image00017

Begeleiding meer- en hoogbegaafde kinderen

Begaafde leerlingen hebben, net als alle kinderen, aandacht en begeleiding nodig. Er wordt verrijkende en verdiepende stof aangeboden om aan hun onderwijsbehoefte te voldoen.

Het reguliere werk wordt in overleg met de leerling gereduceerd, zodat ruimte ontstaat om hieraan te werken. De leerlingen worden hierin begeleid door de eigen leerkracht.

PCBO Plusprogramma

image00011

Leerlab

De begeleiding van kinderen die meer uitdaging nodig hebben op de Regenboog bestaat uit het aanbieden van extra uitdagende en verdiepende opdrachten in de klas en begeleiding buiten de klas.  We gebruiken hiervoor Levelwerk. Voor meer- en hoogbegaafde leerlingen is er één dag in de week een leerkracht om hen te begeleiden bij het Levelwerk. Er wordt door deze leerlingen vaak projectmatig gewerkt. 

PCBO-Plusprogramma

Naast de ondersteuning op de scholen, hebben we bij PCBO 5 bovenschoolse plusklassen. De bovenschoolse plusklas van PCBO is bedoeld voor kinderen die meer- of hoogbegaafd zijn en daarnaast een specifieke hulpvraag hebben.


PCBO Plusprogramma

Kanjertraining

Of het nou om verlegen, bange of stoere kinderen gaat: in elk kind schuilt een Kanjer.

Waarom de Kanjertraining: De Kanjertraining doet heel veel met de kinderen en schept een goed sociaal klimaat in de groep en op school. De Kanjertraining leert kinderen de sociale vaardigheden die nodig zijn om opgenomen te worden in de groep. Door tijdens de training zelfvertrouwen te kweken leren de kinderen grenzen te stellen.

Wat is het doel van de Kanjertraining?
  • De leerkracht wordt gerespecteerd
  • Pestproblemen lossen zich op
  • Leerlingen durven zichzelf te zijn
  • Leerlingen voelen zich veilig
  • Leerlingen voelen zich bij elkaar betrokken
  • Leerlingen kunnen hun gevoelens onder woorden brengen
  • Leerlingen krijgen meer zelfvertrouwen
Kanjertraining in de groepen

Herkenbaar in alle groepen zijn de 4 gekleurde petten die elk voor een gedragstype staan en de poster met de vijf Kanjerregels:

  • We vertrouwen elkaar
  • We helpen elkaar
  • Niemand speelt de baas
  • Niemand lacht uit
  • Niemand blijft zielig

Passend onderwijs

Passend onderwijs betekent dat alle kinderen een plek krijgen op een school die bij ze past. Ook als zij extra ondersteuning nodig hebben. Zoveel mogelijk kinderen gaan dan ook naar een reguliere basisschool. Alleen wanneer het écht nodig is, gaat een kind naar speciaal (basis)onderwijs.  Alle scholen hebben zorgplicht. Meld je jouw kind aan op De Regenboog Woudhuis, dan kijken wij of je kind past op onze school, eventueel met extra ondersteuning vanuit onze intern begeleider of een gedragswetenschapper. Het kan ook zijn dat een andere school in het regulier of speciaal (basis)onderwijs beter past. In een persoonlijk gesprek bekijken we de mogelijkheden waarbij eventueel ook andere gegevens en informatie van vorige scholen of opvang van belang kunnen zijn. 

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs

Samenwerkingsverband

In Apeldoorn werken schoolbesturen, basisscholen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs nauw samen in een Samenwerkingsverband. Wanneer onze school niet kan bieden wat je kind nodig heeft, of wanneer we vragen hebben over de begeleiding van je kind, dan nemen we contact op met het Samenwerkingsverband. Binnen het Samenwerkingsverband delen we kennis en overleggen we met elkaar. Ook winnen we hier advies in of kunnen we bijvoorbeeld een orthopedagoog of psycholoog inzetten om de juiste ondersteuning voor je kind in kaart te brengen. Zo werken we samen aan de beste ondersteuning voor ieder kind. Kijk voor meer informatie over het samenwerkingsverband op de website. Hier vind je ook diverse protocollen, zoals het protocol scheiding.

www.swvapeldoornpo.nl

School Ondersteunings Profiel

In het School Ondersteunings Plan (SOP) hebben wij omschreven welke extra ondersteuning wij aanbieden. Als blijkt dat kinderen niet in het reguliere onderwijs terecht kunnen, kunnen zij in het speciaal basisonderwijs, of speciaal onderwijs geplaatst worden.

School ondersteunings profiel 2023-2024