Sven vertelt over nepnieuws

Ik ben Sven Krijgsman uit groep 8b en deel graag informatie met jullie over nepnieuws en deepfake. De makers plaatsen met opzet nepnieuws die misleidend is zoals bij verkiezingen. Het doel is om meningen van mensen te beïnvloeden, ze gaan dan bijvoorbeeld dingen kopen die eigenlijk niet hoeven. Het kan overal voor gebruikt worden, van kranten tot aan kledingwinkels.

Deepfake gaat een stapje verder dan nepnieuws. De makers pakken een gezicht van iemand of maken er zelf een en die plakken op die van een ander. Zo lijkt het alsof je dingen doet of zegt die je eigenlijk nooit hebt gedaan. Je ziet het verschil bijna niet meer. Je kunt er achter komen door het in slow motion af te spelen. Dan zie je misschien dat de mond niet goed met het geluid beweegt.

Ik wil de leerlingen van school en mijn klas graag waarschuwen voor de gevaren van nepnieuws en deepfake. Het lijkt namelijk zo betrouwbaar dat je het gelooft en dat je verkeerde keuzes gaat maken. Als iets veel bekeken wordt lijkt het betrouwbaarder, maar misschien is het wel nep! Let dus goed op én denk vooral zelf goed na! Dit bericht is geen nepnieuws, maar nieuws van Sven uit groep 8b.