Herdenking 2 oktober 1944

Vanmorgen hebben we met Luna, Mirthe, Thijmen en Marnix, nabestaanden en genodigden de verzetsgroep “De vrije groep Narda” herdacht.

Geheugen van Apeldoorn - Narda van Terwisga

 

In 1943 richtte mevrouw Narda van Terwisga de verzetsgroep de Vrije Groep Narda op. De groep bood onder meer hulp aan neergeschoten geallieerde vliegtuigbemanningen, verborg geheime radiozenders en wapens en verzamelde inlichtingen over vliegvelden en de spoorwegen.


Op 29 september 1944 werd de verzetsgroep verraden, op 2 oktober werden zes van hen gefusilleerd en hun lichamen op verschillende plaatsen in Apeldoorn achtergelaten met een bordje "Terrorist" om de hals. Hetzelfde gebeurde met twee geallieerde vliegers die de groep had ondergebracht bij de moeder van een van haar leden, Juliana Bitter-van de Noordaa. Mevrouw Van Terwisga en Mevrouw Bitter werden naar concentratiekamp Ravensbrück gedeporteerd. Mevrouw Bitter overleed daar in januari 1945. Mevrouw Narda van Terwisga overleefde het kamp, ondanks vele ontberingen en martelingen.

Onze gedachten zijn in deze tijd extra bij deze dappere mensen. Zij hebben gestreden voor onze vrijheid, dat geven we door aan onze leerlingen. In de klas is de video bekeken die we vorige jaar hebben gemaakt. Via onderstaande mail is die video ook terug te kijken. 

Bekijk hier de video.